Ne veruju u natprirodno a vidoviti

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Na izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru potrošeno je do 2010. godine 50 miliona dolara, iako je, prema predračunu iz 1986. godine, ona trebalo ukupno da košta samo 12 miliona dolara. Potrebno je još 40 miliona dolara samo za neki mozaik, ali i to je daleko od poslednje potrebe za izgradnju ovog pravoslavnog hrama. Zato je sekularna Republika Srbija 2011. godine, protivustavnom odredbom, uvela obavezne doplatne markice koje su u poštama širom Srbije morali da plaćaju svi građani, dakle i oni koji nisu pravoslavci, a kojih, prema galupovom istraživanju, ima preko 45%. Nakon donošenja te uredbe, udruženje građana „Ateisti Srbije“ je podnelo zahtev za ocenu ustavnosti te odredbe. Ustavni sud još nije odgovorio i ko zna da li će ikad i odgovoriti. Sekularnost na papiru, pravoslavni klerofašizam u praksi. Dobrodošli u Srbiju.

Ono što je zanimljivo u saopštenju ovog udruženja, izdatog povodom podnošenja zahteva za ocenu ustavnosti odredbe iz 2011. godine, je to što su se građani kojima je jedino zajedničko neverovanje u natprirodne tvrdnje pokazali kao vidoviti rečenicom: „neophodno je da se utvrdi da osporena Uredba nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije, da se i narednih godina slične uredbe Vlade Srbije ne bi donosile“. Vidoviti ili ne, članovi udruženja „Ateisti Srbije“ su predvideli da tih 7,5 miliona markica po ceni od 10 dinara, dakle 75 miliona dinara, neće biti dovoljno, što je Vlada Srbije pre nekoliko dana i potvrdila, donevši, ponovo, identičnu uredbu. Doduše, ne baš identičnu, jer će ovog puta siromašnom narodu Srbije biti nasilno i protivustavno uvaljeno 8,2 miliona markica, dakle, biće im oduzeto 82 miliona dinara. Nismo proverili koliko je tačno svim građanima Srbije oteto identičnim uredbama iz 2001, 2003, 2005, 2007, 2008, 2009. i 2010. godine ali, ako ćemo iskreno, kakve su to sume godišnje? Pa to nije ni za desetak SPC džipova, bezveze.

Sekularna Srbija, na papiru. Sekularna Srbija, koja otplaćuje crkvene dugove za grejanje. Sekularna Srbija koja finansira penzije i džipove popovima, koji, očigledno nedovoljno, iako bez poreza, otimaju ljudima kada su najranjiviji. Sekularna Srbija, koja poklanja zemljišta jednoj crkvi kad god stigne. Sekularna Srbija, koja nameće religijsku indoktrinaciju u državnim školama i u svojoj vojsci. Sekularna Srbija, koja žigoše gradove, opštine, celokupno školstvo i državna preduzeća kao isključivo pravoslavne tako što svakoj ponaosob nameće po neku pravoslavnu slavu. Sekularna Srbija, koja se moli bogu u svakoj drugoj reči u svojoj sopstvenoj sekularnoj himni.

Sekularna Srbija, na toalet papiru.


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.