Slava grada Beograda 2012

Udruženje građana „Ateisti Srbije“ se zahvaljuje gradu Beogradu na pozivu koji je uputio zamenik predsednika Skupštine grada, Zoran Alimpić, da prisustvuju gradskoj slavi – Spasovdanu. Nažalost, nismo u mogućnosti da podržimo manifestaciju kojom se direktno krši Ustav Republike Srbije, a još manje zbog toga što se ovom manifestacijom nezakonito nameće pravoslavna religija svim građanima grada Beograda i sam grad se protivustavno definiše kao pravoslavni grad, što Beograd nije.

Beograd je grad svih svojih građana i ovakva manifestacija je direktna uvreda i diskriminacija svih građana koji nisu pravoslavni vernici. Takođe, na najgrublji način se pokušava asimilacija nepravoslavnog stanovništva i nametanje pravoslavne religije kao gradske i jedine prave, što je nehumano kršenje osnovnih ljudskih prava svih građana grada Beograda.

Napominjemo da ne postoji nikakav razlog da proslavljanje Spasovdana ne organizuje Srpska pravoslavna crkva o svom trošku i kao domaćin. Takođe, ne postoji nikakav razlog da se onda ta manifestacija ne nazove „gradska slava“ ako organizator tako želi. Međutim, kada uprava grada Beograda nameće pravoslavni religijski ritual kao dan grada onda je to jasno i direktno nametanje jedne religije kao jedine ispravne svim građanima koji toj religiji ne pripadaju.

Napominjemo i da smo u novembru 2011. godine podneli Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti članova 10 i 75 stav 1 Statuta grada Beograda, koji propisuju proslavu gradske slave, s obzirom na to da su isti u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije (član 11) i da još nismo dobili nikakav odgovor od Ustavnog suda.

Nadamo se da će Srbija jednoga dana zaista postati sekularna država. Država u kojoj Ustav neće biti samo parče papira koje niko ne poštuje. Država u kojoj se neće nametati nijedna religija. Država u kojoj će svi građani biti ravnopravni i jednaki nezavisno od toga da li i u koji mit veruju, nezavisno od toga koga vole i sa kim žele da žive, gde su rođeni i kakvu frizuru ili majicu nose. Država u kojoj se neće koristiti besmislene logičke greške kao opravdanje za kriminalnu diskriminaciju bilo koje grupe ljudi.

Udruženje „Ateisti Srbije“


Pogledaj PDF: Slava grada Beograda 2012

Pogledaj PDF: Слава града Београда 2012

This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

19 Responses to Slava grada Beograda 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.