Statistika propasti

Povodom teksta: B92 “Batut: Novih 178 osoba sa HIV-om u 2015.”

Udruženje „Ateisti Srbije”, sa izuzetnom zabrinutošću je dočekalo saopštenje Instituta za javno zdravlje Srbije, „Dr Milan Jovanović Batut”, da je tokom 2015. godine, u Srbiji registrovano 178 novih osoba inficiranih HIV-om, što je najveći broj još od 1987. godine. Čak 37% svih registrovanih, mladi su ljudi, uzrasta između 15 i 29 godina. Veruje se sasvim opravdano da je stvarni broj zaraženih, višestruko veći od registrovanog broja, što stvari čini još tragičnijim.

Uvereni smo da deo ove poražavajuće statistike, potiče upravo iz sveopšteg porasta neznanja, neinformisanosti i tabuizacije tema koje su u razvijenom svetu odavno prestale da budu razlog za stid i ćutanje.

Dok je u svetu seksualno obrazovanje sastavni deo školskih programa i nastave, u Srbiji se čak i takvi pokušaji, poput probnog uvođenja ovakve nastave u Vojvodini, dočekuju agresivno od strane primitivnih, desničarskih i klerikalnih krugova.

I tako, dok veronauka slavi svojih 15 poražavajućih godina teške indoktrinacije dece u Srbiji, čemu u prilog govore poražavajuže statistike o porastu vršnjačkog i svakog drugog nasilja, seksualno vaspitanje ostaje „no-no” tema i nešto o čemu je sramota govoriti.

Mladi ljudi tako, potpuno nespremni i moralno unazađeni, ulaze u svet odraslih, gde sa poremećenim sistemom vrednosti i nedovoljno znanja o tako banalnim i jednostavnim stvarima, kao što je bezbedan polni odnos i zaštita od polno prenosivih bolesti, postaju podložni greškama koje se čine samo jednom, a posledice su fatalne.

Nakon tih grešaka, nijedna od deset zapovesti, nijedna molitva i nijedan post, neće vam pomoći, a oni koji su vas sistematski unazađivali neznanjem, umesto da se država pobrinula da stičete korisna životna znanja, već će nasrtati na umove naredne generacije, spremajući je da i sama postane deo neke nove poražavajuće statistike.

Apelujemo stoga na državu da ozbiljno posveti nužnu pažnju nastavnim planovima i programima i školstvu u Srbiji uopšte. Pozivamo državne organe da postupe odgovorno i osavremene nastavne programe sadržajima koji mogu koristiti mladima, dok bi u isto vreme morali da iz nastave izbace štetne sadržaje, koji samo unazađuju, zbunjuju i indoktriniraju mlade umove.

Vi to morate, jer je davanje prilike mladima da se obrazuju kvalitetno, jedino ispravno ulaganje u budućnost čitave države.

Zaboravite zato, makar na tren, na vaše kratkoročne, demagoške i populističke ciljeve i učinite nešto što će se isplatiti na dugi rok. U zemlji u kojoj su razni šarlatani, antivakseri i mešetari ljudskom nesrećom, već uspeli da vrate neke do skoro zaboravljene bolesti, neophodno je da reagujete brzo i efikasno, dok tas nesreće i neznanja ne pretegne toliko, da povratak u makar tanku ravnotežu ne postane nemoguć.Već je poprilično strašno to što se oboleli od HIV-a, u Srbiji leče mahom prevaziđenim lekovima prve generacije. Nemojte još pogoršavati tragediju.

Zaboravite na anahronizme, na primitivizam, na sujeverje. Zaboravite na jeftina podilaženja, koja se vremenom plaćaju preskupo.

Uradite ono što morate – zaštitite mlade, štiteći tako i budućnost cele države.

To je vaša obaveza i vaš najvažniji posao.

condoms


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

5 Responses to Statistika propasti

 1. maxwell says:

  Kakve vi gluposti umete da pisete, koliko da stvari izvlacite iz konteksta, i koliko umete da manipulisete podacima. Po vama su veronauka i vrsnjacko nasilje povezani, odnosno iz teksta proizilazi da je to tako? kako je moguce da veronauka bude odgovorna za vrsnjacko nasilje, ako na casovima deca citaju jevandjelje koje propoveda ljubav? do porasta obolelih od hiva i ostalih polnih bolesti, ne dolazi zbog veronauke, nemanja seksualnog obrazovanja, vec zbog konzumiranja ideologije free-lifea, slobodne ljubavi i nemanja nikakvih ogranicenja.

  • Predrag says:

   Religija propoveda mrznju, ropstvo, ubijanje, ne znam gde si ti nasao ljubav. Nema sta da uce katihizis u skolama. Skole su institucije znanja ne praznoverja.
   Ako hoce da uce o religiji nek idu u crkve nedeljom, za to i sluze.
   A te fore o izvlacenju iz konteksta mozes da okacis macku o rep.

   Ajde recimo kako sta moze da se izvuce iz konteksta kod recenice “Ubij nevernika gde god ga vidis”?

  • Marko says:

   Pa eto, zapitaj se sam – Kako to da većina dece ide na veronauku, veronauka (kao) propoveda ljubav i (kao) čitaju se Jevanđelja na času, a vršnjačkog nasilja sve više?

   Kao da neko baš i ne radi to što bi navodno trebalo da radi?

   Kada se shvati da se na veronauci uvek JEDNA religija stavlja ispred ostalih i pripadnici te JEDNE religije predstavljaju kao “odabrani”, a različitost se osuđuje, nije ni čudo što je nasilje u porastu.

   Sve i da je tačno da je porast HIV-a posledica “ideologije free-lifea” (šta god to bilo), gde je onda korektivni pristup veronauke?

   Nešto ti se ne uklapa baš u računici.

 2. milan says:

  Srbi i drug balkanci teski primitivci.Praznoglavlje i pravoslavlje su usko povezani.

  • Kosta says:

   Istine radi, praznoglavlje je usko povezano sa bilo kojom religijom. Mislim da je religijoznost u 21. veku posledica gluposti, ne obrnuto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.