Vi stvarno morate na Kolarac

Udruženje građana „Ateisti Srbije”, kao jedino udruženje ateista i slobodnih mislilaca u Srbiji, odnosno jedino aktivno udruženje za borbu protiv klerikarizacije Srbije i uništavanja sekularnog poretka, najoštrije osuđuje samu najavu mogućnosti promene statusa drugog stranog jezika u takozvani “izborni predmet”. Mnogo gora opcija bi, naravno, bila ukidanje drugog stranog jezika, čime bi se dodatno unizilo već ekstremno loše obrazovanje u Srbiji.

Iz iskustva ranijih godina i ministrovanja, recimo, gospođe Ljiljane Čolić, protivnice informatike, stranih jezika uopšte i naročito, teorije evolucije, smatramo da imamo opravdane razloge za strah. Šteta se načini lako, a za njeno ispravljanje je potrebno mnogo vremena, veliki napor i angažovanje široke javnosti, dok vozovi napretka postaju avioni i svemirski brodovi napretka, na kojima za Srbiju nema mesta.

Prihvatajući to da može biti potrebno određeno rasterećenje učenika, postavljamo pitanje zašto se ne eliminiše neustavno ispiranje njihovih mladih mozgova religijskim besmislicama kroz takozvani veronauk, odnosno, ispravnije rečeno, katihizis?

Veronauk ne samo da ne donosi nikakvu korist deci koja su tom psihološkom, za samu decu nesvesnom zlostavljanju izložena, već je i u direktnoj suprotnosti članu 11. Ustava Republike Srbije, najvećeg i ujedno najnepoštovanijeg pravnog akta Srbije.

Zato predlažemo resornom ministarstvu da u svoje planove o racionalizaciji nastavnih planova i programa i svakako osavremenjivanju istih, posebnu pažnju posveti uklanjanju štetnih, a ne samo beskorisnih, neautorizovanih programa nastave veronauke. Štaviše, smatramo da ni kljasti pandan ovom štetočinskom predmetu, građansko vaspitanje, ne ispunjava svoju zamišljenu namenu, te predlažemo uklanjanje oba predmeta iz kurikuluma koji se stavlja pred decu.

Nepostojanje jednoobraznih programa, katastrofalno loš odabir kadrova, mala mogućnost resornog ministarstva da utiče na nastavu i napokon, poražavajuća statistika porasta maloletničkog, vršnjačkog nasilja u društvu, pokazuju da su navodno visokomoralni i humanistički ciljevi veronauke, u potpunosti podbacili. Štaviše, ne samo da su podbacili, nego je upravo nekvalitetan, indoktrinirajući kadar, doprineo tome da danas, 15-tak godina od uvođenja katihizisa u umove dece, imamo generacije mladih koji ne umeju kritički da misle, opsednuti su mitomanijom, šovinizmom, ksenofobijom, seksizmom i mržnjom prema svim različitostima. Građansko vaspitanje, nije uspelo da ispravi praktično niti jednu štetnu pojavu koju indoktrinacija katihizisom donosi.

Umesto ova dva temeljno pogrešno uvedena predmeta, predlažemo da se kroz nastavu društvenih predmeta kojima te mogućnosti i pripadaju, istorije, logike, filozofije, deca uče o osnovama istorije svih religija, kao društveno-istorijskog fenomena ljudskog roda, kao i logičkom, kritičkom razmišljanju, humanizmu i vrednostima sekularnog društva, što bi bilo ne samo neophodno, već i savršeno u skladu sa Ustavom.

U isto vreme, da otklonimo česte predrasude i nedoumice, ni jednog jedinog trenutka ne tražimo zabranu postojanja veronauke, odnosno katihizisa. Naprotiv, smatramo da samo treba da se vrati tamo gde i pripada – u okvire verskih zajednica, tj. njihovih hramova i bogomolja, te o trošku tih verskih zajednica a ne na teret državnog budžeta. Građansko vaspitanje pak, uvereni smo duboko, mora prožimati sve predmete, posebno one društvene, jer je civilizacijska obaveza prosvete u Srbiji, da decu pripremi za to da budu racionalni i humani ljudi, bez potrebe da se za tako nešto odvaja zaseban školski predmet.

U tananoj nadi da ćete prepoznati vašu istorijsku obavezu, bez obzira na to ko u narednom periodu bude sedeo u kancelariji ministra,

Ateisti Srbije

Razum!

drugi-strani-jezik


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

9 Responses to Vi stvarno morate na Kolarac

 1. vernik says:

  A šta ako mi vernici odbijemo da finansiramo takvu državu koja nam ne da da o svojoj veri učimo u školi? Šta ćete onda sa “državnim budžetom”? Jeste li svesni da država zavisi od nas a ne mi od države? I da su “državne pare” naše pare, u ogromnom procentu…
  Šta se vas tiče da li će neko da uči o nekoj veri ili neće? Odakle vam pravo da se mešate ljudima u izbor? Ako mi otkažemo poslušnost državi, ni vi ateisti nećete imati škole. Zato bolje ćutite, gledajte svoja posla i pustite ljude da uče ono što žele. Niko vama ništa tu ne nameće. Veronauka je izborni predmet.

  • UO Ateisti Srbije says:

   Pročitaj: “A šta ako mi astrolozi odbijemo da finansiramo takvu državu koja nam ne da da o svojoj astrologiji učimo u školi? Šta ćete onda sa “državnim budžetom”? Jeste li svesni da država zavisi od nas a ne mi od države? I da su “državne pare” naše pare, u ogromnom procentu… Šta se vas tiče da li će neko da uči o nekom horoskopu ili neće? Odakle vam pravo da se mešate ljudima u izbor? Ako mi otkažemo poslušnost državi, ni vi naučnici nećete imati škole. Zato bolje ćutite, gledajte svoja posla i pustite ljude da uče ono što žele. Niko vama ništa tu ne nameće. Astrologija je izborni predmet.

   Znam da ti ovo neće biti dovoljno da shvatiš kakve si besmislice izjavio, pa ću da ti objasnim par “sitnica”.

   Uopšte nas se ne tiče da li ćete vi da učite o tim vašim besmislenim bajkama ili nećete, kao što u tekstu već i stoji. Imate vaše crkve i hramove, imate vaše lažove i obmanjivače, pa njima plaćajte da vas uče tim glupostima do mile volje. Ti vaši hramovi za to ispiranje mozga i služe. Državne škole imaju sasvim drugu namenu i ne pripadaju samo vama.

   Odluku o tome šta će se u školama učiti ili ne donose ljudi koji o tome nešto znaju, a ne vi. Školski program nije pitanje neobrazovane većine, upravo zato da budući naraštaji ne bi bili jednako neobrazovani i zatucani. Što bi trebalo da bude jasno iz primera iznad sa astrologijom.

   Da li je neka glupost izborna ili ne je apsolutno nebitno za činjenicu da je glupost i da joj nije mesto u državnim školama. Kada vidimo da vama ova sasvim prosta činjenica nikako ne dopire do mozga, ne iznenađuje nas vaša nesposobnost da shvatite i druge veoma proste stvari, nažalost.

  • Srđan says:

   “Verniče”, koliko sam shvatio – ti si išao u školu da bi bio glup.

 2. Marko says:

  Neko je kanda doživeo ego-trip… “Šta ako mi otkažemo poslušnost državi?”

  Ajme…

  Kapiram da su problem predmeti tipa biologija, fizika, matematika i da bi to voleo da se skloni iz nastavnih planova i programa, ali neće se to desiti. Pre ili kasnije, moraće i Srbija da krene unapred, umesto da tapka u mestu i ide unazad.

  Vi možete da ostanete u prošlosti, onako, lično, intimno, ali država će ipak krenuti unapred, vremenom.

  • vernik says:

   I država u kojoj živiš i radiš, Nemačka, ima veronauku. I to konfesionalnu. Skoro sve države u Evropi je imaju. To je standard u EU. Ali vama, antiteistima, teško idu te civilizacijske vrednosti, očigledno.
   Neću više da diskutujem jer brišete komentare. To govori o vama. Daleko vam lepa kuća.

   • UO Ateisti Srbije says:

    Tako je to kada si neobrazovan pa ne znaš ni šta su logičke greške, te tako ne znaš ni kada ovako kažeš nešto totalno besmisleno.

    Činjenica da bilo koja zemlja, bilo gde na planeti, ima veronauku, ne samo da nije dokaz da je veronauka nešto ispravno i korisno, već je upravo suprotno, dokaz da te zemlje isto krše veoma jednostavni princip sekularnosti. Zašto ga krše je odvojeno pitanje, ali je u svim tim zemljama najverovatniji razlog taj što religija i dalje ima ogroman negativan uticaj na ljude širom planete.

    To nisu “civilizacijske vrednosti”, već upravo suprotno, zaostavštine iz mračnog srednjeg veka.

    Naravno da brišem preterano besmislene komentare, ako nisi primetio, a vidi se da nisi, ovo je naš sajt, naša kuća, a ne tvoja. Mi odlučujemo šta može a šta ne može da bude na našem sajtu.

    • Spike says:

     Molim UO Ateisti Srbije ipak dozvoli komentare “vernika” i prenese ih bez moderacije. Rezon koji demonstrira, ili bolje receno njegovo odsustvo je najbolja moguca promocija cilieva za koje se udruzenje zalaze. 🙂

 3. Ateista says:

  Cilj obrazovanja je širenje znanja i naučnih istina. Stoga neznanju i religijskoj dogmi nije mesto u instituciji čiji bi prioritet trebao da bude borba protiv neznanja.

 4. Za vernika
  Pročitao sam ovih dana jedan članake gdje čovjek reće:

  Živjeli smo u zemlji u kojoj Božići, Ramazani i ostala čudesa nisu bili državni praznici. Kad vidiš popa ili hodžu dodirneš druga i kažeš baksuz. Možda smo vozili juga ali smo bili svjetlosnu godinu ispred ostatka svijeta i to će tek vrijeme da pokaže, na žalost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.