Vi stvarno morate na Kolarac

Udruženje građana „Ateisti Srbije”, kao jedino udruženje ateista i slobodnih mislilaca u Srbiji, odnosno jedino aktivno udruženje za borbu protiv klerikarizacije Srbije i uništavanja sekularnog poretka, najoštrije osuđuje samu najavu mogućnosti promene statusa drugog stranog jezika u takozvani “izborni predmet”. Mnogo gora opcija bi, naravno, bila ukidanje drugog stranog jezika, čime bi se dodatno unizilo već ekstremno loše obrazovanje u Srbiji.

Iz iskustva ranijih godina i ministrovanja, recimo, gospođe Ljiljane Čolić, protivnice informatike, stranih jezika uopšte i naročito, teorije evolucije, smatramo da imamo opravdane razloge za strah. Šteta se načini lako, a za njeno ispravljanje je potrebno mnogo vremena, veliki napor i angažovanje široke javnosti, dok vozovi napretka postaju avioni i svemirski brodovi napretka, na kojima za Srbiju nema mesta.

Prihvatajući to da može biti potrebno određeno rasterećenje učenika, postavljamo pitanje zašto se ne eliminiše neustavno ispiranje njihovih mladih mozgova religijskim besmislicama kroz takozvani veronauk, odnosno, ispravnije rečeno, katihizis?

Veronauk ne samo da ne donosi nikakvu korist deci koja su tom psihološkom, za samu decu nesvesnom zlostavljanju izložena, već je i u direktnoj suprotnosti članu 11. Ustava Republike Srbije, najvećeg i ujedno najnepoštovanijeg pravnog akta Srbije.

Zato predlažemo resornom ministarstvu da u svoje planove o racionalizaciji nastavnih planova i programa i svakako osavremenjivanju istih, posebnu pažnju posveti uklanjanju štetnih, a ne samo beskorisnih, neautorizovanih programa nastave veronauke. Štaviše, smatramo da ni kljasti pandan ovom štetočinskom predmetu, građansko vaspitanje, ne ispunjava svoju zamišljenu namenu, te predlažemo uklanjanje oba predmeta iz kurikuluma koji se stavlja pred decu.

Nepostojanje jednoobraznih programa, katastrofalno loš odabir kadrova, mala mogućnost resornog ministarstva da utiče na nastavu i napokon, poražavajuća statistika porasta maloletničkog, vršnjačkog nasilja u društvu, pokazuju da su navodno visokomoralni i humanistički ciljevi veronauke, u potpunosti podbacili. Štaviše, ne samo da su podbacili, nego je upravo nekvalitetan, indoktrinirajući kadar, doprineo tome da danas, 15-tak godina od uvođenja katihizisa u umove dece, imamo generacije mladih koji ne umeju kritički da misle, opsednuti su mitomanijom, šovinizmom, ksenofobijom, seksizmom i mržnjom prema svim različitostima. Građansko vaspitanje, nije uspelo da ispravi praktično niti jednu štetnu pojavu koju indoktrinacija katihizisom donosi.

Umesto ova dva temeljno pogrešno uvedena predmeta, predlažemo da se kroz nastavu društvenih predmeta kojima te mogućnosti i pripadaju, istorije, logike, filozofije, deca uče o osnovama istorije svih religija, kao društveno-istorijskog fenomena ljudskog roda, kao i logičkom, kritičkom razmišljanju, humanizmu i vrednostima sekularnog društva, što bi bilo ne samo neophodno, već i savršeno u skladu sa Ustavom.

U isto vreme, da otklonimo česte predrasude i nedoumice, ni jednog jedinog trenutka ne tražimo zabranu postojanja veronauke, odnosno katihizisa. Naprotiv, smatramo da samo treba da se vrati tamo gde i pripada – u okvire verskih zajednica, tj. njihovih hramova i bogomolja, te o trošku tih verskih zajednica a ne na teret državnog budžeta. Građansko vaspitanje pak, uvereni smo duboko, mora prožimati sve predmete, posebno one društvene, jer je civilizacijska obaveza prosvete u Srbiji, da decu pripremi za to da budu racionalni i humani ljudi, bez potrebe da se za tako nešto odvaja zaseban školski predmet.

U tananoj nadi da ćete prepoznati vašu istorijsku obavezu, bez obzira na to ko u narednom periodu bude sedeo u kancelariji ministra,

Ateisti Srbije

Razum!

drugi-strani-jezik


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

9 Responses to Vi stvarno morate na Kolarac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.