Ubistvo iz neznanja

Udruženje “Ateisti Srbije” najoštrije osuđuje brutalno ubistvo Nebojše Zarubca za koje je osumnjičen protojerej SPC Branislav Peranović. On je široj javnosti poznat više godina po tome što je u svrhu tretmana koristio brutalno fizičko zlostavljanje nad štićenicima centra Crna Reka, koji je radio pod okriljem manastira SPC.

Podsećamo javnost da je država, tj. tadašnji ministar a sadašnji premijer Ivica Dačić, memorandumom o saradnji SPC i MUP javno podržao rad ovakvih centara pod okriljem SPC, u kojima se najbrutalnije krše osnovna ljudska prava. Štićenici su, pored obavezne indoktrinacije, izloženi nestručnom osoblju i kvazimedicinskom tretmanu koji niko ne kontroliše. Bolesti zavisnosti su ozbiljan zdravstveni i društveni problem kojim se medicinska nauka bavi dugi niz godina i u svetu i kod nas. Rešavanje tog problema zahteva stručnost i nadzor, a ne nadrilekarstvo i metode zasnovane na religijskim dogmama.

Pozivamo javnost da se založi za intervenisanje od strane države i zatvaranje ovakvih centara, kako se psihofizičko zdravlje štićenika ne bi i dalje ugrožavalo. Pozivamo državu da se ozbiljno posveti problemu bolesti zavisnosti, pre svega prevencijom, a zatim otvaranjem novih i podrškom postojećih centara za lečenje zavisnika od droge, u kojima rade stručno osposobljeni za taj posao.


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ubistvo iz neznanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.