Ubistvo iz neznanja

Udruženje “Ateisti Srbije” najoštrije osuđuje brutalno ubistvo Nebojše Zarubca za koje je osumnjičen protojerej SPC Branislav Peranović. On je široj javnosti poznat više godina po tome što je u svrhu tretmana koristio brutalno fizičko zlostavljanje nad štićenicima centra Crna Reka, koji je radio pod okriljem manastira SPC.

Podsećamo javnost da je država, tj. tadašnji ministar a sadašnji premijer Ivica Dačić, memorandumom o saradnji SPC i MUP javno podržao rad ovakvih centara pod okriljem SPC, u kojima se najbrutalnije krše osnovna ljudska prava. Štićenici su, pored obavezne indoktrinacije, izloženi nestručnom osoblju i kvazimedicinskom tretmanu koji niko ne kontroliše. Bolesti zavisnosti su ozbiljan zdravstveni i društveni problem kojim se medicinska nauka bavi dugi niz godina i u svetu i kod nas. Rešavanje tog problema zahteva stručnost i nadzor, a ne nadrilekarstvo i metode zasnovane na religijskim dogmama.

Pozivamo javnost da se založi za intervenisanje od strane države i zatvaranje ovakvih centara, kako se psihofizičko zdravlje štićenika ne bi i dalje ugrožavalo. Pozivamo državu da se ozbiljno posveti problemu bolesti zavisnosti, pre svega prevencijom, a zatim otvaranjem novih i podrškom postojećih centara za lečenje zavisnika od droge, u kojima rade stručno osposobljeni za taj posao.


This entry was posted in Saopštenja. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ubistvo iz neznanja

 1. sanchi says:

  Krivicni zakon:

  Nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo
  Član 254

  (1) Ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi lečenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

 2. Nikolic says:

  Izdato je novo saopštenje koje ukazuje na kršenje (skoro celog) Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Krivični zakonik je ostao propušten.

 3. radoje says:

  Kako bre ubistvo iz neznanja – popa ide putem svojih svetaca: Nemanje, svetog Save, svetog Grkovića i bate mu Lazara, Stevana Lazarevića, sv. kralja Petra – još nije posvećen ali u planu je – vremenska distanca, svetog Josipa Radenika. Čudi mi što je spao na buzdovan od masline, njegovi sveci su to radili bacanjem u vatru, čerečenjem (“četir konja debela”), nabijanjem na kolac, razapinjanjem na točak zaprežnih kola…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.